Какви ще са последствията във футбола след отмяната на наказанието на Манчестър Сити?

Абсолютен хаос и краят на финансовия феърплей. Поне това беше непосредствената реакция на мнозина след решението на Спортния арбитражен съд (КАС) да премахне двугодишната санкция на УЕФА, наложена на Манчестър Сити.

В крайна сметка Сити отдавна оспорва самите концепции, които първоначално бяха в основата на Финансовия феърплей, като опит за опазване на клубовете от това да навлязат в катастрофални дългове.

Вместо това от известно време Манчестър Сити, както и други настояват Финансовият феърплей да се превърне в инструмент на елитните клубове в Европа, които не искат чуждо влияние да промени йерархията в европейския футбол.

Манчестър Сити със своите финансови поддръжници в Абу Даби, както и ПСЖ, ефективно спортната ръка на катарското правителство, представляват както огромна заплаха, така и нежелано предизвикателство. За много УЕФА се превърна в покровител на елита в Европа, нежелаещ да наруши съществуващия ред.

Няма да знаем със сигурност защо Манчестър Сити спечели делото поне до края на тази седмица, когато бъде публикувано пълното обяснение на КАС.

Но краткото изявление, което получихме в понеделник намеква, че най-големият проблем на УЕФА е неспазването на собствения ѝ правилник.

КАС обяснява, че тримата съдии в Лозана са определили „повечето предполагаеми нарушения, докладвани от Съдебния състав на Клубния орган за финансов контрол, или не са установени, или са погасени по давност“.

С други думи, липсата на достатъчно доказателства, които да отстояват някои от твърденията, както и факта, че другите се провели извън петгодишната давност са станали причина за решението.

Това, че постовете на някои личности в УЕФА ще бъдат под заплаха е очевидно, независимо какво гласи пълното решение на КАС.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин обаче, който се стреми да изгради мостове през последните месеци с тима от „Етихад“, може да успее да се скрие зад независимостта на процедурата.

УЕФА „договаря“ финансови и извън полеви наказателни дела на разследващото звено. Това дава на европейския ръководен орган достатъчна причина за борба с твърденията, че носи отговорност.

Чеферин на няколко пъти заяви, че „няма никакво съмнение по случая“, но също така настоя: “Вижте, като адвокат аз уважавам системата. Системата, която имаме, е разследваща и съдебна, след което имаме и КАС в Лозана. За някои администратори е проблем, ако има независим орган. За мен това е привилегия.”

Но през март, три месеца преди тридневното изслушване на Сити, Чеферин публично призна Финансовия феърплей в сегашното си въплъщение за вече „неподходящ“.

Той каза: „Рано е да казваме как ще изглежда в бъдеще, но мислим за това и вероятно ще трябва да го адаптираме. Финансовият феърплей е много успешен. Сега няма загуби или много малко, така че ще трябва да го адаптираме към различни времена. Нашите експерти са в дискусия. “

В рамките на седмици европейският футбол беше спрян заради пандемията от COVID-19, което доведе до първия етап на нулирането на Финансовия феърплей.

УЕФА вече обяви, че клубовете няма да трябва да се отчитат за финансите си през 2019-20 г., като проверката ще настъпи едва в края на сезон 2020-21, което ще позволи да се оценят двугодишните финанси.

Това означава, че следващите случаи на Финансовия феърплей вероятно ще бъдат бъдат обявени след най-малко 3 години, като по това време правилата ще бъдат пренаписани значително.

Междувременно Манчестър Сити ще се почувства освободен да харчи толкова, колкото си пожелае.

Онези клубове, в частност Челси, които са затегнали финансите си, за да отговорят на изискванията пък може да почувстват, че са пропиляли времето си и да се обърант към методите на „гражданите“.

Ако предложението на саудитски собственици да купят Нюкасъл бъде прието, то портите за „свраките“ ще бъдат напълно отворени.

Каквито и да са точните детайли, нещата вече са различни. Въпросът е само колко.

Изглежда много вероятно УЕФА да се върне към нещо, приближаващо се до първоначалните принципи на Финансовия феърплей като защитна мярка, а не режим на наказание.

Едно нещо е сигурно. Победата на Сити ще доведе до огромни последствия.

Преди дни бе качена публикация в Instagram, на която ясно се вижда радостта на Пеп Гуардиола и компания, след като решението бе обявено. Впоследствие снимката бе изтрита, но не и преди да предизвика гневни реакции от мнозина, най-вече феновете на Манчестър Юнайтед и Челси. Двата отбора продължават да се борят за място в Шампионската лига следващия сезон, но взетото решение в полза на Сити със сигурност ще затрудни и двата клуба по пътя им към турнира.

Вашият коментар