УЕФА официално изхвърли Манчестър Сити от Шампионската лига за следващите два сезона. “Гражданите” са глобени и с 30 милиона евро. Английският клуб за пореден път е допуснал нарушение във Финансовия феърплей.

Сити е признат за виновен от Клубния финансов контролен орган на централата, че е завишавал приходите си от спонсорски договори, когато направи заявления за процеса на спазване на ФФП. Нарушението на “гражданите” е констатирано, след разследване, направено по сигнал на германското списание “Der Spiegel” през ноември 2018-а година.

Манчестър Сити излезе с официална позиция, след като стана ясно, че клубът е изхвърлен от Шампионска лига за две години.

“Гражданите” пишат, че са разочаровани, но не и изненадани от решението на УЕФА. 

“През декември 2018-а година главният счетоводител на УЕФА публично визуализира резултата и санкцията, която възнамерява да бъде направена към Манчестър Сити, преди дори да е започнало разследване. Последвалият недостатък и последователно протичащият процес на УЕФА, който той съблюдаваше, означаваше, че няма съмнение какъв ще бъде крайният резултат. Клубът официално е подал жалба до Дисциплинарния орган на УЕФА – жалба, която е потвърдена с решение на КАС.

Случаят е започнат от УЕФА, разследван от УЕФА и решен от УЕФА. Клубът ще се бори за най-безпристрастно решение и следователно на първа инстанция ще започне процедура към Арбитражния съд за спорт при първа възможност”, пише още в изявлението на Ман Сити.

Манчестър Сити може да бъде наказан с отнемане на точки във Висшата лига след санкцията от УЕФА. Това съобщиха английските медии. Както е известно европейската централа обяви, че “гражданите” са изхвърлени от евротурнирите за срок от 2 години заради нарушаване на правилата за Финансов феърплей. Клубът бе глобен и с 30 милиона евро.

Според информациите наказанието на УЕФА може да има ефект “домиино” върху Сити, като ръководството на Висшата лига също може да вземе мерки срещу тима. 
“Високопоставени източници твърдят, че наказанието на УЕФА ще принуди Висшата лига да реагира спрямо своите правила за лицензиране, които също се влияят от тези на Финансовия феърплей на европейската централа. Проблемът идва оттам, че клубът трябва да предостави истинската информация за финансите си, за да вземе лиценз за Висшата лига. Тази информация трябва да съвпада с тази предоставена на УЕФА. Според различни слухове комисиите във Висшата лига вече обсъждат потенциални наказания, ако Сити бъдат санкционирани от УЕФА. Едно от тях е отнемане на точки, като е много вероятно да се стигне до там, ако се докаже вината на “гражданите”, написа вестник “Independent”.

Вашият коментар