AERIAL PICTURES OF MANCHESTER CITY`S MAINE ROAD GROUND PRIOR TO, AND DURING THEIR LAST MATCH AT THE STADIUM, VERSUS SOUTHAMPTON. THE PHOTOGRAPHS WERE TAKEN FROM THE GREATER MANCHESTER POLICE HELICOPTER “INDIA 99”

Мейн Роуд бе дом на Манчестър Сити в продължение на 80 години 1923г.-2003г.

През първите две десетилетия на 20-ти век отборът е играе мачовете си на стария Хайд Роуд, но след като съоражението е силно увредено след пожар, се взима решение клубът да се премести на по-голям стадион.

Новият стадион е кръстен на улицата, която формира западната и граница. Мейн Роуд отваря врати на 25-08-1923 със срещата между Сити и Шефилд Ю (2:1). Могъл е да побере около 85 000 души по онова време, което го прави най-големият стадион в Англия след Уембли.

Рекордното посещение е постигнато в 1934г по време на мач за ФА Къп между Ман Сити и Стоук: 84 569 зрители! В края на века стадионът е побирал доста по-малко, като капацитетът е бил 35 510 души. Точно след Втората Световна Война клубът е делил стадиона с местния си съперник Юнайтед, тъй като Олд Трафорд е претърпял щети след въздушни атаки.

В края на 50-те години основната трибуна е разширена и преименувана на Кипакс, която впоследствие се превръща в легендарна за феновете на отбора.

През 60-те стадионът е имал три покрити трибуни. В началото на 90-те, следван от необходимите промени и подобрения, Мейн Роуд се сдобива с две нови трубини и така целият стадион става покрит. През 1993г трибуната Кипакс е разрушена и направен наново, като се превръща от тераса в покрита трибуни на три нива.

Имало е планове за нови разширение, но всичко отива на кино, след като Сити изпадат през 1996г. Клубът в крайна сметка решава да се премести на нов стадион, когато Стейдиъм ъф Манчестър (Ийстлендс) става готов през 2002г. след Игрите на Добра Воля.

Последният мач се състои на 11-05-2003г срещу Саутхемптън, след това Мейн Роуд е разрушен и на негово място е изграден нов жилищен квартал по подобие на Хайбъри.

кадри от последните часове на Мейн Роуд
11-05-2003